Schijnzekerheid bij lange rentevast periode

In de wereld van je financiën geldt vaak: zekerheid is goed. Het is om die reden dat steeds meer mensen tegenwoordig kiezen voor een rentevastperiode van 20 jaar. Het lijkt zo’n verstandige stap. Immers, niemand weet wat de toekomst zal brengen en misschien schieten de rentes wel omhoog. Volgens veel analisten heeft de hypotheekrente op dit moment een historisch dieptepunt bereikt, dus je zou wel gek zijn om deze rente niet vast te zetten. Toch is een rentevastperiode van 20 jaar vaak helemaal niet zo’n slimme keus.

 

Onvoorspelbaar

 Ten eerste weten we niet wat er binnen 20 jaar in ons leven gebeurt, en kunnen we dus ook bijna nooit zo ver vooruit plannen qua financiën. We krijgen kinderen, verhuizen, scheiden, overlijden, krijgen een nieuwe baan of verliezen juist een baan, en ga zo maar door. Het is goed om zekerheid te hebben, maar het leven is te onvoorspelbaar om 20 jaar vooruit te plannen. De statistieken onderschrijven dit ook: volgens het CBS is 80% van de hypotheken na twintig jaar opgeheven. De gemiddelde hypotheek duurt maar zo’n 12 jaar. Het voortijdig afbreken van zo’n rentevaste hypotheek levert vaak een enorme renteboete op, waardoor je uiteindelijk met een groot probleem zit.

 

Boete

Vaak wordt dit argument afgedaan met het idee van een meeneemregeling: een regeling waardoor je je oude hypotheek inclusief rente mee kan verhuizen naar een nieuw onderkomen. Dit blijkt in de praktijk echter vaak anders uit te pakken. De voorwaarden hiervoor zijn loodzwaar en maar weinig mensen kunnen aan deze financiele verplichtingen voldoen – maar 5% om precies te zijn.

Naast het feit dat het moeilijk is om het leven zo ver vooruit te plannen, zijn er ook wat rekenkundige bezwaren te maken tegen de 20 jaar rentevaste hypotheek.

 

Conclusie

Ondanks dat een 20 jaar rentevaste hypotheek misschien een verstandige keuze lijkt, is het belangrijk om je niks aan te laten praten. De cijfers tonen aan dat deze constructie in de grote meerderheid van de gevallen uitloopt op een fiasco. Geen leven valt 20 jaar vooruit te plannen, en al zeker niet als je aan het begin van je leven staat. Daarnaast is het vaak verstandiger om elke keer per situatie te kijken hoe veel je af kunt lossen, en op die manier gewoon zo veel mogelijk af te lossen als je kunt. Op deze manier weet je zeker dat je je verplichtingen omtrent je hypotheek maximaal nakomt, in plaats van je blind te staren op de woorden ‘rentevast’ en ‘weinig risico’ – dit betekent in de praktijk vaak namelijk helemaal niet zo veel.

Geschreven door Manon van der Poel

Aan de slag

Overtuigd dat Fiew de beste deal heeft voor jou? Ontdek wat er mogelijk is voor jouw hypotheek!

Bekijk de pakketten