Haastige spoed

Haastige spoed

 Je merkt aan alles dat de huizenmarkt weer op scherp staat. Huizen staan steeds korter te koop. Ook ligt de verkoopprijs steeds vaker boven de vraagprijs. In de grote steden binnen en buiten de Randstad hebben kopers haast – grote haast zelfs. Hoe komt dat nou en hoe zorg je er als starter voor dat je verantwoorde keuzes maakt? In dit artikel lees je de belangrijkste verklaringen en geven we tips waar je op moet letten.

Als je op zoek gaat naar je eerste woning dan merk je al snel dat je zeker niet de enige bent. Leuke en betaalbare starterswoning gezien in Groningen, Utrecht of Leiden? Hou dan gerust rekening met al gauw veertig andere kandidaten. De belangrijkste verklaring voor deze stormloop is – ja, nog altijd – de huizenprijs en de lage rente.

De eigen bijdrage stijgt

Ondanks al die kopersdrukte adviseren onafhankelijke experts toch om juist nu in te stappen. Want jaar in, jaar uit verscherpt de overheid de regels. Zo moet je bijvoorbeeld ieder jaar weer wat extra spaargeld meenemen. De verwachting is dat die verplichte eigen bijdrage de komende jaren gewoon blijft toenemen. Een goed moment om te investeren dus.

Overhaast of achter het net?

Gemiddeld staan Nederlandse huizen gemiddeld iets langer dan 100 dagen te koop. Uit cijfers van de NVM is het exact 112 dagen. En dan hebben we het over een gemiddeld huis in Nederland. Met een gewilde starterswoning in de stad gaat het vaak nog sneller. In Groningen is het nu slechts 48 dagen. Daarom is het belangrijk voor kopers om snel toe te slaan. Alleen vergeten sommige kopers om kritisch te blijven. Ze zijn bang om achter het net te vissen en kopen halsoverkop een huis – op basis van de foto’s of een halfuur na de bezichtiging. Zo’n overhaaste beslissing kan faliekant verkeerd uitpakken, want de looptijd van een hypotheek is gemiddeld toch 22 jaar.

Onafhankelijk advies in 1 uur

Als je zo snel moet schakelen, is het fijn om snel een betrouwbaar hypotheekadvies te regelen. Bij Fiew doe je dat zelf – voor maar een tientje. Dat scheelt je alvast dagenlang wachten op een afspraak met een adviseur. Vul gewoon de online tool in en binnen een uur weet je hoeveel hypotheek je kunt krijgen en wat je per maand betaalt aan je woning. Plan je een bezichtiging? Met het onafhankelijke advies van Fiew weet je binnen no-time of je het huis ook echt kunt kopen. Zo voorkom je dat je achter het net vist.

Geschreven door Manon van der Poel