• Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

  Jouw persoonlijke gegevens zijn bij Fiew in goede handen. Je gegevens blijven bij ons. We wisselen ze alleen uit met de geldverstrekker en/of verzekeraar die jij kiest. Niet met andere partijen. Ook hebben alle medewerkers van Fiew een verklaring getekend over jouw persoonlijke gegevens. In de verklaring staat dat zij zorgvuldig omgaan met de gegevens die je aan ons doorgeeft.

 • Onze privacy statement

  Privacy policy – versie 1.0

 • Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

  Alleen als jouw gemeente of provincie een regeling voor startersleningen heeft. Dat kun je opzoeken op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Heeft jouw gemeente of provincie een regeling? Dan moet je ook aan de voorwaarden voldoen. De voorwaarden zijn per gemeente en provincie verschillend.

 • Wat als ik een starterslening kan krijgen?

  Je kunt een hoger bedrag dan normaal lenen door een starterslening: je leent het maximale bedrag bij de geldverstrekker en een aanvullende lening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (www.svn.nl). Helaas kun je niet altijd gebruikmaken van een starterslening. Er is namelijk maar een bepaald bedrag per jaar beschikbaar. Je kunt zelf de starterslening aanvragen. Kom je in aanmerking voor de starterslening? Vul dan het bedrag zelf in, in de applicatie. Wil je dat wij de starterslening voor je aanvragen? Stuur ons dan een mail. Je betaalt €125,- als wij de starterslening voor je aanvragen. Het is namelijk extra werk voor ons.

 • Wat kost een hypotheekadvies bij Fiew?

  Als starter heb je bij Fiew voor €1.195,- alles geregeld bij ons: hypotheekadvies én bemiddeling. Maar je kunt ook minder betalen. Je kiest zelf welk pakket het beste bij jouw situatie past:

  • Voor €10,- heb je al een hypotheekadvies van Fiew. We stemmen het hypotheekadvies helemaal af op jouw persoonlijke situatie.
  • Voor €690,- extra krijg je het hypotheekadvies in een rapport. Wij hebben dan al je gegevens gecontroleerd.
  • Voor €495,- extra regelen wij de hypotheekaanvraag voor je.

   

  Ben je geen starter en heb je wel hypotheekadvies nodig? Klik dan hier voor onze tarieven.

 • Andere hypotheekadviezen zijn vaak duurder. Hoe kan het dat Fiew zo goedkoop is?

  De belangrijkste reden: jij doet het werk dat je zelf kunt doen. Je gegevens invullen? Dat kun je best zelf, daar heb je geen hypotheekadviseur voor nodig! Dat is jouw 1e besparing (ongeveer €100,- per uur omgerekend). Daarnaast zijn we innovatief. Onze online adviesmodule is gebaseerd op onze jarenlange ervaring bij hypotheken afsluiten. We hebben geïnvesteerd in de adviesmodule. Daardoor zijn we nu minder tijd kwijt met jouw hypotheekadvies. Jouw 2e besparing.

 • Betekent een goedkoop hypotheekadvies ook dat het van minder kwaliteit is?

  Nee, wij vinden van niet. We geloven in een betaalbaar hypotheekadvies voor iedereen. Een hypotheekadvies in onze adviesmodule is juist betrouwbaar. Omdat het hypotheekadvies niet afhangt van persoonlijke voorkeuren van een hypotheekadviseur. Ook houden we in de gaten of je online hypotheekadvies klopt. Want vraag je om een rapport met het hypotheekadvies? Dan controleren we alle gegevens. Heb je (per ongeluk) iets gekozen wat niet bij je financiële situatie past? Dan bespreken we dat met je. Zo weet je zeker dat alles helemaal goed is. Want een betaalbaar hypotheekadvies moet natuurlijk ook goed en volledig zijn!

 • Hoe kan ik bij Fiew betalen?

  Je kunt alleen betalen via iDeal. Met iDeal kun je in een bekende omgeving veilig en makkelijk online betalen.

 • Krijg ik mijn geld terug als ik niet tevreden ben over het hypotheekadvies?

  Natuurlijk horen we graag van je waarom je niet tevreden bent met ons hypotheekadvies. Stuur daarvoor binnen 14 dagen een email naar info@fiew.nl. Geef in de mail duidelijk aan waarom je niet tevreden bent. Zijn je argumenten naar ons oordeel terecht en goed onderbouwd? Dan betalen we het geld terug dat je betaald hebt.

 • Krijg ik mijn geld terug als jullie de hypotheek niet rond krijgen?

  Je hebt ons gevraagd om de hypotheek aan te vragen bij een geldverstrekker met wie wij samenwerken. Als je al onze stappen hebt gevolgd, is het 99,9% zeker dat de hypotheek in orde komt. We gaan ervan uit dat je onze stappen hebt gevolgd. Komt de hypotheek toch niet in orde? Dan kan dat eigenlijk alleen maar zo zijn als je bepaalde informatie niet juist of niet volledig hebt ingevuld. In dat geval kun je je geld helaas niet terugkrijgen. Dat kan alleen als je de volledige en juiste informatie hebt verstrekt en de geldverstrekker desondanks geen hypotheek wil verstrekken.

 • Wat is hypotheekrente?

  Hypotheekrente is de rente die je elke maand betaalt aan de geldverstrekker. Je betaalt de hypotheekrente over het bedrag dat je als hypotheek hebt openstaan.

 • Wat is de actuele hypotheekrente?

  Klik hier voor de actuele hypotheekrente.

 • Waar hangt de actuele hypotheekrente vanaf?

  De hoogte van de hypotheekrente hangt af van:

  • of je de hypotheek afsluit met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning;
  • de rentevastperiode die je kiest.
 • Waarom kijkt Fiew niet alleen naar de maximale hypotheek die ik kan krijgen?

  Wij vinden het belangrijk dat je een hypotheek afsluit die bij je past. Heb je dure hobby’s? Dan zijn je uitgaven per maand ook hoger. Je houdt dan minder van je inkomen over om je hypotheek te betalen. Daarom kijken we ook altijd naar je financiële ruimte per maand. Zodat je weet waar je aan toe bent als je een woning koopt.

 • Ik ben wel in loondienst, maar ik heb geen vast contract. Wat zijn de mogelijkheden?

  Wil je werkgever een intentieverklaring invullen? Daar hangen je mogelijkheden van af. De intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring.

   

  Vult je werkgever wel de intentieverklaring in?

  Je werkgever geeft dan aan dat hij van plan is om je een contract voor onbepaalde tijd te geven. Bijna alle geldverstrekkers gaan met een intentieverklaring om alsof je een vast contract hebt. Dit betekent dat je in veel gevallen gewoon een hypotheek kunt krijgen.

   

  Vult je werkgever niet de intentieverklaring in?

  Je kunt dan nog steeds in aanmerking komen voor een hypotheek. Alleen als je gegevens kunt laten zien over je inkomen van de afgelopen 3 jaar. De geldverstrekker kijkt naar je inkomen om te bepalen of je een hypotheek kunt krijgen. Is het toetsinkomen gelijk of stijgend dan neemt de geldverstrekker je gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar:

   

  Rekenvoorbeeld 1

  In 2015 heb je €15.000,- verdiend.

  In 2016 heb je €20.000,- verdiend.

  In 2017 heb je €25.000,- verdiend.

  Je toetsinkomen is dan €20.000,-.

  De rekensom is: (15.000 + 20.000 + 25.000)/3 = €20.000,-.

   

  Is het toetsinkomen dalend? Dan neemt de geldverstrekker je inkomen in het laatste jaar als dat lager is dan het gemiddelde inkomen.

   

  Rekenvoorbeeld 2

  In 2015 heb je €25.000,- verdiend.

  In 2016 heb je €20.000,- verdiend.

  In 2017 heb je €15.000,- verdiend.

  Je gemiddelde inkomen is €20.000,-. Maar je toetsinkomen is €15.000,-. Omdat je inkomen in het laatste jaar lager is dan je gemiddelde inkomen.

 • Ik wil een woning kopen en dan verbouwen. Kan ik de verbouwing meefinancieren?

  Ja, je kunt een verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Houd er wel rekening mee dat je vaak een deel van de verbouwing zelf moet betalen. Dit komt doordat de waarde van je woning minder stijgt dan het bedrag dat je investeert in de verbouwing. De geldverstrekker kijkt naar de waarde van de woning na de verbouwing. Daaruit blijkt hoeveel van de verbouwing je mee kunt financieren. Een taxateur stelt de waarde van de woning na de verbouwing vast. Bij nieuwbouw gelden andere regels. Het meerwerk waarvoor je kunt kiezen bij de bouw van je woning is vaak wel volledig mee te financieren.

 • Wat gebeurt er als ik mijn verbouwing meefinancier?

  De geldverstrekker stopt het geld dat je meefinanciert in een bouwdepot. Heb je kosten gemaakt bij aannemers of leveranciers bij de verbouwing? Dan stuur je de facturen op naar de geldverstrekker. Je krijgt de kosten vergoed zolang er geld staat in het bouwdepot.

   

  Goed om te weten: je kunt de hypotheekrente over de meegefinancierde verbouwing aftrekken bij je belastingaangifte.

 • Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  De NHG is een garantieregeling van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (SWEW). Het is een soort verzekering voor jou en voor de geldverstrekker. Sluit je een hypotheek af met NHG? Dan heeft de geldverstrekker meer zekerheid dat hij het bedrag van de hypotheek weer terugkrijgt. Moet je bijvoorbeeld je woning gedwongen verkopen? En levert je woning dan minder op dan het bedrag van de hypotheek? Dan betaalt de SWEW het verschil. Je hebt dan geen schuld meer bij de geldverstrekker maar bij de SWEW. Blijkt dat de gedwongen verkoop buiten jouw schuld lag? Dan hoef je de schuld vaak niet terug te betalen aan SWEW. Een gedwongen verkoop ligt bijvoorbeeld buiten jouw schuld in deze situaties:

  • Je kunt de hypotheek niet meer betalen, omdat je arbeidsongeschikt bent geworden.
  • Je bent je baan verloren zonder dat het jouw schuld is. En daardoor kun je de hypotheek niet meer betalen.
  • Je kunt de hypotheek niet meer betalen na een relatiebreuk. Ook je partner kan de hypotheek niet meer betalen.
 • Wat zijn mijn voordelen bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  • Je krijgt de zekerheid dat je in bijzondere situaties niet met een schuld blijft zitten na een gedwongen verkoop.
  • Ook krijg je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek afsluit met NHG.
 • Wat betaal ik voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  Je betaalt eenmalige kosten voor NHG als je de hypotheek afsluit. De eenmalige kosten zijn 0,9% van de koopprijs van de woning. De eenmalige kosten zijn een soort premie die je betaalt voor NHG. Ons advies is altijd om een hypotheek met NHG af te sluiten als dat kan. Je krijgt namelijk ongeveer 1% korting op de hypotheekrente. Kies je voor een looptijd van 30 jaar? Dan krijg je tot wel 30% korting. En je hoeft maar 0,9% van de koopprijs te betalen. Dat betekent dat je tot wel 30% bespaart in 30 jaar!

 • Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  • De koopprijs van je woning is maximaal €290.000,-.
  • De maximale hypotheek is €290.000,-.
  • De maximale hypotheek voor woningen met energiebesparende maatregelen bedraagt €307.400,-.
  • De maandlast mag niet hoger zijn dan een percentage van je inkomen. Het percentage hangt af van de hoogte van je inkomen en van de hypotheekrente.
  • De woning is je hoofdverblijf. (Hoofdverblijf betekent waar je het grootste deel van de tijd woont.)
 • Wat kan ik maximaal lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  Je kunt maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Dit betekent dat je altijd eigen geld moet inbrengen.

   

  Rekenvoorbeeld

  Stel je koopt een bestaande woning van €200.000,-. Dan kun je maximaal €200.000,- lenen (100%). Hieronder zie je hoe je de inbreng van je eigen geld kunt uitrekenen.

   

  Koopprijs van de woning €200.000
  Overdrachtsbelasting €4.000 (Je betaalt 2% van de koopprijs als belasting aan de overheid. Dit is de overdrachtsbelasting. Je betaalt overdrachtsbelasting als je een bestaande woning koopt.)
  Kosten voor taxatie (en rapport) €600 (aanname: taxatie via Fiew)
  Eenmalige kosten voor NHG €1.800 (0,9% van de hypotheek)
  Hypotheekadvies en –bemiddeling  €790 + (Bij Fiew betaal je in totaal € 790,- voor advies en bemiddeling.)
  Totaal nodig voor de aankoop €207.290  
  Maximale lening €200.000
  Wat moet je zelf betalen? €7.190

  Heb je zelf niet genoeg geld? Dan kun je een lening afsluiten. Ons advies is om zo veel mogelijk zelf te betalen. Als je een lening hebt, kun je namelijk ook minder hypotheek afsluiten.

 • Wat maakt Fiew anders dan andere hypotheekadviseurs?

  • Jij staat centraal in ons advies. We gaan niet uit van de gemiddelde Nederlander, maar van jou. Je krijgt van ons advies dat helemaal inspeelt op jouw persoonlijke situatie. Zo laten we je zien wat je maximaal kunt lenen. Maar ook welke hypotheek verantwoord is in jouw situatie. Zodat je je hypotheek ook op lange termijn kunt blijven betalen.
  • Je betaalt minder voor ons advies dan bij andere hypotheekadviseurs. Doordat we een online adviesmodule hebben gebouwd waarin je veel zelf kunt doen.
 • Kan ik afwijken van het advies van Fiew?

  Ja, dat kan. Je hoeft ons advies niet op te volgen. We vinden het juist belangrijk dat jij je eigen financiële keuzes kunt maken. Daarom geven we aan wat ons advies is en welke keuzes je hebt. Maak je een andere keuze dan ons advies? Dan geven we je informatie over het gevolg. Zodat je ook weet waar je voor kiest. Natuurlijk controleren we bij het adviesrapport altijd of je niet in de financiële problemen komt. Heb je (per ongeluk) een keuze gemaakt die wij niet vinden passen bij je financiële situatie? Dan bespreken we dat met je.

   

  Voorbeeld

  Kees en Annemarie kopen samen een woning. Kees werkt fulltime en Annemarie zorgt thuis voor de kinderen. Ze willen allebei graag in de woning blijven wonen als de ander overlijdt. Maar in de online adviesmodule hebben ze ingevuld dat ze alleen een overlijdensrisicoverzekering willen op naam van Annemarie. Overlijdt Kees? Dan wordt de hypotheek niet afgelost. Dat heeft een enorme impact op de financiële situatie van Annemarie. Wij bespreken telefonisch met Kees en Annemarie wat hun afweging is. Misschien heeft Annemarie wel rijke ouders die willen bijspringen. Als dat niet zo is, laten we duidelijk zien wat de gevolgen zijn. Ons advies kan soms ook zijn om de hypotheek niet af te sluiten.

 • Kan ik Fiew gebruiken als second opinion?

  Ja, dat kan zeker! Ben je al bij een andere hypotheekadviseur geweest voor hypotheekadvies? En wil je zeker weten dat het hypotheekadvies het beste voor jou is? Voor €10,- heb je al een online hypotheekadvies van ons. Je kunt beide hypotheekadviezen dan met elkaar vergelijken. Wil je dat wij je gegevens ook controleren? Dan vraag je een adviesrapport bij ons aan. Daarvoor betaal je €690,- extra.

 • Is een online hypotheekadvies verstandig?

  Wij geloven in online hypotheekadvies. Omdat onze adviesmodule zo is ingericht dat we jou een goed advies kunnen bieden. Wij denken dat ons advies je zelfs meer oplevert dan het advies dat je van banken of grote bedrijven krijgt. Daarom vinden wij van wel.

 • Ik wil toch persoonlijk contact met Fiew. Kan dat?

  Onze adviesmodule hebben we zo gemaakt dat je geen persoonlijk contact nodig hebt.

  Heb je een vraag? Dan kun je ons natuurlijk altijd mailen of bellen:

  • We zijn te bereiken op e-mailadres info@fiew.nl. Je krijgt dan van ons binnen 24 uur antwoord van ons.
  • Bel je liever? Wij zijn telefonisch te bereiken op 0800-1433 van 08:00 tot 22:00 uur.
 • Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

  Jouw persoonlijke gegevens zijn bij Fiew in goede handen. Je gegevens blijven bij ons. We wisselen ze alleen uit met de geldverstrekker en/of verzekeraar die jij kiest. Niet met andere partijen. Ook hebben alle medewerkers van Fiew een verklaring getekend over jouw persoonlijke gegevens. In de verklaring staat dat zij zorgvuldig omgaan met de gegevens die je aan ons doorgeeft.

 • Onze privacy statement

  Privacy policy – versie 1.0

 • Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

  Alleen als jouw gemeente of provincie een regeling voor startersleningen heeft. Dat kun je opzoeken op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Heeft jouw gemeente of provincie een regeling? Dan moet je ook aan de voorwaarden voldoen. De voorwaarden zijn per gemeente en provincie verschillend.

 • Wat als ik een starterslening kan krijgen?

  Je kunt een hoger bedrag dan normaal lenen door een starterslening: je leent het maximale bedrag bij de geldverstrekker en een aanvullende lening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (www.svn.nl). Helaas kun je niet altijd gebruikmaken van een starterslening. Er is namelijk maar een bepaald bedrag per jaar beschikbaar. Je kunt zelf de starterslening aanvragen. Kom je in aanmerking voor de starterslening? Vul dan het bedrag zelf in, in de applicatie. Wil je dat wij de starterslening voor je aanvragen? Stuur ons dan een mail. Je betaalt €125,- als wij de starterslening voor je aanvragen. Het is namelijk extra werk voor ons.

 • Wat kost een hypotheekadvies bij Fiew?

  Als starter heb je bij Fiew voor €1.195,- alles geregeld bij ons: hypotheekadvies én bemiddeling. Maar je kunt ook minder betalen. Je kiest zelf welk pakket het beste bij jouw situatie past:

  • Voor €10,- heb je al een hypotheekadvies van Fiew. We stemmen het hypotheekadvies helemaal af op jouw persoonlijke situatie.
  • Voor €690,- extra krijg je het hypotheekadvies in een rapport. Wij hebben dan al je gegevens gecontroleerd.
  • Voor €495,- extra regelen wij de hypotheekaanvraag voor je.

   

  Ben je geen starter en heb je wel hypotheekadvies nodig? Klik dan hier voor onze tarieven.

 • Andere hypotheekadviezen zijn vaak duurder. Hoe kan het dat Fiew zo goedkoop is?

  De belangrijkste reden: jij doet het werk dat je zelf kunt doen. Je gegevens invullen? Dat kun je best zelf, daar heb je geen hypotheekadviseur voor nodig! Dat is jouw 1e besparing (ongeveer €100,- per uur omgerekend). Daarnaast zijn we innovatief. Onze online adviesmodule is gebaseerd op onze jarenlange ervaring bij hypotheken afsluiten. We hebben geïnvesteerd in de adviesmodule. Daardoor zijn we nu minder tijd kwijt met jouw hypotheekadvies. Jouw 2e besparing.

 • Betekent een goedkoop hypotheekadvies ook dat het van minder kwaliteit is?

  Nee, wij vinden van niet. We geloven in een betaalbaar hypotheekadvies voor iedereen. Een hypotheekadvies in onze adviesmodule is juist betrouwbaar. Omdat het hypotheekadvies niet afhangt van persoonlijke voorkeuren van een hypotheekadviseur. Ook houden we in de gaten of je online hypotheekadvies klopt. Want vraag je om een rapport met het hypotheekadvies? Dan controleren we alle gegevens. Heb je (per ongeluk) iets gekozen wat niet bij je financiële situatie past? Dan bespreken we dat met je. Zo weet je zeker dat alles helemaal goed is. Want een betaalbaar hypotheekadvies moet natuurlijk ook goed en volledig zijn!

 • Hoe kan ik bij Fiew betalen?

  Je kunt alleen betalen via iDeal. Met iDeal kun je in een bekende omgeving veilig en makkelijk online betalen.

 • Krijg ik mijn geld terug als ik niet tevreden ben over het hypotheekadvies?

  Natuurlijk horen we graag van je waarom je niet tevreden bent met ons hypotheekadvies. Stuur daarvoor binnen 14 dagen een email naar info@fiew.nl. Geef in de mail duidelijk aan waarom je niet tevreden bent. Zijn je argumenten naar ons oordeel terecht en goed onderbouwd? Dan betalen we het geld terug dat je betaald hebt.

 • Krijg ik mijn geld terug als jullie de hypotheek niet rond krijgen?

  Je hebt ons gevraagd om de hypotheek aan te vragen bij een geldverstrekker met wie wij samenwerken. Als je al onze stappen hebt gevolgd, is het 99,9% zeker dat de hypotheek in orde komt. We gaan ervan uit dat je onze stappen hebt gevolgd. Komt de hypotheek toch niet in orde? Dan kan dat eigenlijk alleen maar zo zijn als je bepaalde informatie niet juist of niet volledig hebt ingevuld. In dat geval kun je je geld helaas niet terugkrijgen. Dat kan alleen als je de volledige en juiste informatie hebt verstrekt en de geldverstrekker desondanks geen hypotheek wil verstrekken.

 • Wat is hypotheekrente?

  Hypotheekrente is de rente die je elke maand betaalt aan de geldverstrekker. Je betaalt de hypotheekrente over het bedrag dat je als hypotheek hebt openstaan.

 • Wat is de actuele hypotheekrente?

  Klik hier voor de actuele hypotheekrente.

 • Waar hangt de actuele hypotheekrente vanaf?

  De hoogte van de hypotheekrente hangt af van:

  • of je de hypotheek afsluit met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning;
  • de rentevastperiode die je kiest.

 • Waarom kijkt Fiew niet alleen naar de maximale hypotheek die ik kan krijgen?

  Wij vinden het belangrijk dat je een hypotheek afsluit die bij je past. Heb je dure hobby’s? Dan zijn je uitgaven per maand ook hoger. Je houdt dan minder van je inkomen over om je hypotheek te betalen. Daarom kijken we ook altijd naar je financiële ruimte per maand. Zodat je weet waar je aan toe bent als je een woning koopt.

 • Ik ben wel in loondienst, maar ik heb geen vast contract. Wat zijn de mogelijkheden?

  Wil je werkgever een intentieverklaring invullen? Daar hangen je mogelijkheden van af. De intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring.

   

  Vult je werkgever wel de intentieverklaring in?

  Je werkgever geeft dan aan dat hij van plan is om je een contract voor onbepaalde tijd te geven. Bijna alle geldverstrekkers gaan met een intentieverklaring om alsof je een vast contract hebt. Dit betekent dat je in veel gevallen gewoon een hypotheek kunt krijgen.

   

  Vult je werkgever niet de intentieverklaring in?

  Je kunt dan nog steeds in aanmerking komen voor een hypotheek. Alleen als je gegevens kunt laten zien over je inkomen van de afgelopen 3 jaar. De geldverstrekker kijkt naar je inkomen om te bepalen of je een hypotheek kunt krijgen. Is het toetsinkomen gelijk of stijgend dan neemt de geldverstrekker je gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar:

   

  Rekenvoorbeeld 1

  In 2015 heb je €15.000,- verdiend.

  In 2016 heb je €20.000,- verdiend.

  In 2017 heb je €25.000,- verdiend.

  Je toetsinkomen is dan €20.000,-.

  De rekensom is: (15.000 + 20.000 + 25.000)/3 = €20.000,-.

   

  Is het toetsinkomen dalend? Dan neemt de geldverstrekker je inkomen in het laatste jaar als dat lager is dan het gemiddelde inkomen.

   

  Rekenvoorbeeld 2

  In 2015 heb je €25.000,- verdiend.

  In 2016 heb je €20.000,- verdiend.

  In 2017 heb je €15.000,- verdiend.

  Je gemiddelde inkomen is €20.000,-. Maar je toetsinkomen is €15.000,-. Omdat je inkomen in het laatste jaar lager is dan je gemiddelde inkomen.

 • Ik wil een woning kopen en dan verbouwen. Kan ik de verbouwing meefinancieren?

  Ja, je kunt een verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Houd er wel rekening mee dat je vaak een deel van de verbouwing zelf moet betalen. Dit komt doordat de waarde van je woning minder stijgt dan het bedrag dat je investeert in de verbouwing. De geldverstrekker kijkt naar de waarde van de woning na de verbouwing. Daaruit blijkt hoeveel van de verbouwing je mee kunt financieren. Een taxateur stelt de waarde van de woning na de verbouwing vast. Bij nieuwbouw gelden andere regels. Het meerwerk waarvoor je kunt kiezen bij de bouw van je woning is vaak wel volledig mee te financieren.

 • Wat gebeurt er als ik mijn verbouwing meefinancier?

  De geldverstrekker stopt het geld dat je meefinanciert in een bouwdepot. Heb je kosten gemaakt bij aannemers of leveranciers bij de verbouwing? Dan stuur je de facturen op naar de geldverstrekker. Je krijgt de kosten vergoed zolang er geld staat in het bouwdepot.

   

  Goed om te weten: je kunt de hypotheekrente over de meegefinancierde verbouwing aftrekken bij je belastingaangifte.

 • Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  De NHG is een garantieregeling van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (SWEW). Het is een soort verzekering voor jou en voor de geldverstrekker. Sluit je een hypotheek af met NHG? Dan heeft de geldverstrekker meer zekerheid dat hij het bedrag van de hypotheek weer terugkrijgt. Moet je bijvoorbeeld je woning gedwongen verkopen? En levert je woning dan minder op dan het bedrag van de hypotheek? Dan betaalt de SWEW het verschil. Je hebt dan geen schuld meer bij de geldverstrekker maar bij de SWEW. Blijkt dat de gedwongen verkoop buiten jouw schuld lag? Dan hoef je de schuld vaak niet terug te betalen aan SWEW. Een gedwongen verkoop ligt bijvoorbeeld buiten jouw schuld in deze situaties:

  • Je kunt de hypotheek niet meer betalen, omdat je arbeidsongeschikt bent geworden.
  • Je bent je baan verloren zonder dat het jouw schuld is. En daardoor kun je de hypotheek niet meer betalen.
  • Je kunt de hypotheek niet meer betalen na een relatiebreuk. Ook je partner kan de hypotheek niet meer betalen.

 • Wat zijn mijn voordelen bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  • Je krijgt de zekerheid dat je in bijzondere situaties niet met een schuld blijft zitten na een gedwongen verkoop.
  • Ook krijg je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek afsluit met NHG.

 • Wat betaal ik voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  Je betaalt eenmalige kosten voor NHG als je de hypotheek afsluit. De eenmalige kosten zijn 0,9% van de koopprijs van de woning. De eenmalige kosten zijn een soort premie die je betaalt voor NHG. Ons advies is altijd om een hypotheek met NHG af te sluiten als dat kan. Je krijgt namelijk ongeveer 1% korting op de hypotheekrente. Kies je voor een looptijd van 30 jaar? Dan krijg je tot wel 30% korting. En je hoeft maar 0,9% van de koopprijs te betalen. Dat betekent dat je tot wel 30% bespaart in 30 jaar!

 • Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  • De koopprijs van je woning is maximaal €290.000,-.
  • De maximale hypotheek is €290.000,-.
  • De maximale hypotheek voor woningen met energiebesparende maatregelen bedraagt €307.400,-.
  • De maandlast mag niet hoger zijn dan een percentage van je inkomen. Het percentage hangt af van de hoogte van je inkomen en van de hypotheekrente.
  • De woning is je hoofdverblijf. (Hoofdverblijf betekent waar je het grootste deel van de tijd woont.)

 • Wat kan ik maximaal lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  Je kunt maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Dit betekent dat je altijd eigen geld moet inbrengen.

   

  Rekenvoorbeeld

  Stel je koopt een bestaande woning van €200.000,-. Dan kun je maximaal €200.000,- lenen (100%). Hieronder zie je hoe je de inbreng van je eigen geld kunt uitrekenen.

   

  Koopprijs van de woning €200.000
  Overdrachtsbelasting €4.000 (Je betaalt 2% van de koopprijs als belasting aan de overheid. Dit is de overdrachtsbelasting. Je betaalt overdrachtsbelasting als je een bestaande woning koopt.)
  Kosten voor taxatie (en rapport) €600 (aanname: taxatie via Fiew)
  Eenmalige kosten voor NHG €1.800 (0,9% van de hypotheek)
  Hypotheekadvies en –bemiddeling  €790 + (Bij Fiew betaal je in totaal € 790,- voor advies en bemiddeling.)
  Totaal nodig voor de aankoop €207.290  
  Maximale lening €200.000
  Wat moet je zelf betalen? €7.190

  Heb je zelf niet genoeg geld? Dan kun je een lening afsluiten. Ons advies is om zo veel mogelijk zelf te betalen. Als je een lening hebt, kun je namelijk ook minder hypotheek afsluiten.

 • Wat maakt Fiew anders dan andere hypotheekadviseurs?

  • Jij staat centraal in ons advies. We gaan niet uit van de gemiddelde Nederlander, maar van jou. Je krijgt van ons advies dat helemaal inspeelt op jouw persoonlijke situatie. Zo laten we je zien wat je maximaal kunt lenen. Maar ook welke hypotheek verantwoord is in jouw situatie. Zodat je je hypotheek ook op lange termijn kunt blijven betalen.
  • Je betaalt minder voor ons advies dan bij andere hypotheekadviseurs. Doordat we een online adviesmodule hebben gebouwd waarin je veel zelf kunt doen.

 • Kan ik afwijken van het advies van Fiew?

  Ja, dat kan. Je hoeft ons advies niet op te volgen. We vinden het juist belangrijk dat jij je eigen financiële keuzes kunt maken. Daarom geven we aan wat ons advies is en welke keuzes je hebt. Maak je een andere keuze dan ons advies? Dan geven we je informatie over het gevolg. Zodat je ook weet waar je voor kiest. Natuurlijk controleren we bij het adviesrapport altijd of je niet in de financiële problemen komt. Heb je (per ongeluk) een keuze gemaakt die wij niet vinden passen bij je financiële situatie? Dan bespreken we dat met je.

   

  Voorbeeld

  Kees en Annemarie kopen samen een woning. Kees werkt fulltime en Annemarie zorgt thuis voor de kinderen. Ze willen allebei graag in de woning blijven wonen als de ander overlijdt. Maar in de online adviesmodule hebben ze ingevuld dat ze alleen een overlijdensrisicoverzekering willen op naam van Annemarie. Overlijdt Kees? Dan wordt de hypotheek niet afgelost. Dat heeft een enorme impact op de financiële situatie van Annemarie. Wij bespreken telefonisch met Kees en Annemarie wat hun afweging is. Misschien heeft Annemarie wel rijke ouders die willen bijspringen. Als dat niet zo is, laten we duidelijk zien wat de gevolgen zijn. Ons advies kan soms ook zijn om de hypotheek niet af te sluiten.

 • Kan ik Fiew gebruiken als second opinion?

  Ja, dat kan zeker! Ben je al bij een andere hypotheekadviseur geweest voor hypotheekadvies? En wil je zeker weten dat het hypotheekadvies het beste voor jou is? Voor €10,- heb je al een online hypotheekadvies van ons. Je kunt beide hypotheekadviezen dan met elkaar vergelijken. Wil je dat wij je gegevens ook controleren? Dan vraag je een adviesrapport bij ons aan. Daarvoor betaal je €690,- extra.

 • Is een online hypotheekadvies verstandig?

  Wij geloven in online hypotheekadvies. Omdat onze adviesmodule zo is ingericht dat we jou een goed advies kunnen bieden. Wij denken dat ons advies je zelfs meer oplevert dan het advies dat je van banken of grote bedrijven krijgt. Daarom vinden wij van wel.

 • Ik wil toch persoonlijk contact met Fiew. Kan dat?

  Onze adviesmodule hebben we zo gemaakt dat je geen persoonlijk contact nodig hebt.

  Heb je een vraag? Dan kun je ons natuurlijk altijd mailen of bellen:

  • We zijn te bereiken op e-mailadres info@fiew.nl. Je krijgt dan van ons binnen 24 uur antwoord van ons.
  • Bel je liever? Wij zijn telefonisch te bereiken op 0800-1433 van 08:00 tot 22:00 uur.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stel jouw vraag hier, en wij beantwoorden hem per e-mail.

Aan de slag

Overtuigd dat Fiew de beste deal heeft voor jou? Ontdek wat er mogelijk is voor jouw hypotheek!

Bekijk de pakketten